Author Archive: Снежана Јовановић

Грејање на биомасу

Од ове школске године наша школа је прешла на нови систем грејања –  биомасу. Биомаса је чврсто гориво биолошког порекла и спада у обновљиве изворе енергије, а може бити у различитим облицима (дрво, сечка, брикети, пиљевина…).

domar1-767x576

Овакав начин грејања је доста јефтинији, и позитивно утиче на еколошку ситуацију, тако што ће се гасови из котла захваљујући специјалним филтерима  пречишћавати чиме ће се емисија штетних гасова свести на минимум.

Више о овој теми можете прочитати на једном од ваљевских портала на следећем линку:

http://www.valjevskaposla.info/da-valjevo-prodise-seckom-do-cistijeg-vazduha/

Обука за вршњачку едукацију на тему „Превенција ризичних понашања-избор здравих стилова живота“

Ученици петог и шестог разреда наше школе, као и представници Ученичког парламента и Савета родитеља, заједно са психологом школе Данијелом Обрадовић, похађали су обуку за вршњачку едукацију на тему “Превенција ризичних понашања-избор здравих стилова живота“ у Дому здравља Ваљево, 20.11.2017. године.

Обуку су водили представници патронажне службе, развојног саветовалишта, Завода за јавно здравље и Црвеног крста, као и вршњачки едукатори Ваљевске гимназије, Медицинске и Пољопривредне школе.

Током обуке ученици су имали прилику да обнове и прошире своја знања о здравим стиловима живота, о правилима здраве исхране, о ризичним облицима понашања (пушење, алкохолизам, наркоманија, опасности на интернету и интернет зависност). Кроз једну интересантну радионицу, ученици су се упознали са принципима родне равноправности и стекли нова знања о значају волонтеризма.

Задатак наших ученика, сада обучених вршњачких едукатора, јесте да на часовима одељенског старешине пренесу стечена знања другарима из одељења.

 

Радионица калиграфије

Ученици су имали прилику да виде како се некада писало, који су се материјалили користили за писање и како су изгледала слова. Радионицу калиграфије са заинтересованим ученицима наше школе реализовали су  Дарен Миливојевић,  вероучитељ Мија Бојиновићи наставница српског језика Драгана Асановић. У практичном раду учиници су увежбавали технику лепог писања.

Архипастирска грамата за ОШ „Десанка Максимовић“

Основној школи „Десанка Максимовић“ додељена је Архипастирска грамата за труд и рад наставника на пољу образовања и васпитања, за изузетну подршку верској настави и сарадњу са Црквом. У име Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, грамату је директору школе Ненаду Михајловићу уручио архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић, у присуству свештеника Далибора Чкојића, секретара за верску наставу, наставника, ђака и драгих гостију. У својој беседи отац Филип Јаковљевић поздравио је ђаке и њихове наставнике. Он је позвао ђаке на још већи труд ка стицању знања, а посебно на труд на путу ка Богу.

Свечаност је употпуњена пригодним културно – уметничким програмом, након ког је уприличена трпеза љубави.

1

Грех и покајање

Спознаја греха, покајање, преумљење и повратак Господу најважнији су у животу сваког човека, који жели да живи хришћански и стекне место у Царству небеском. Позивом на покајање, који упућује Свети Јован Претеча, почиње новозаветна историја. Тај позив наша Света Црква упућује до данашњих дана… У емисији „Кад анђели проговоре“ тему греха и покајања расветлиле су ученице Основне школе „Десанка Максимовић“: Јелена Радојевић, Бојана Ђедовић, Аница Петровић, Анастасија Павловић, Аника Јаковљевић, Ивана Ђуричић и Јана Којић.

О томе како изгледају часови веронауке у овој школи, ђачком часопису „Слово љубави“, еколошким и хуманитарним акцијама ученика, за радио Источник говорио је ђакон Мија Бојиновић, вероучитељ у ОШ „Десанка Максимовић“ и главни уредник „Слова љубави“.

Шаљемо писмо

Како правилно написати и послати право ( не електронско) писмо?

Ученици II-1  су то сазнали на часу српског језика од своје учитељице Зорице Митрић, а затим су своја писама однели до оближње поште где су им љубазне тете које тамо раде објасниле зашто се стављају маркице и како се писмо шаље. Ученици су били узбуђени и срећни а примаоци писма су били веома пријатно изненађени па је потекла и која суза радосница.

Лепо је осећај кадаизненада добијете од неког право писмо у коме вас подсете колико некоме значите.

Code Week 2017.

Наша школа је и ове године учествовала у Европској недељи програмирања, односно кодирања, која је реализована од9. до 20. октобра 2017. године.

На позив Министарства просвете, науке и технолошког развоја, наша школа је и ове године учествовала у обележавању Европске недеље програмирања.

Недеља програмирања (Code Week) je Европскa иницијативa коју су 2013. године покренули млади саветници европске дигиталне агенде, са циљем да се програмирање учини видљивијим и доступнијим свим грађанима и да им се приближе програмирање, информатичка знања и вештине.

Наставници наше школе, који су учествовали у овом пројекту, одлучили су да ове године за потебе кодирања користе мБот роботе, који су добијени као донација од Фондације Фонд Б92, преко пројекта Битка за знање. Наставници су настојали да анимирају што већи број ученика да у недељи кодирања у контакту са роботима и програмом за кодирање Мблок освесте потребу за учењем програмских језика и паметном употребом нових технологија.

Ученици су упознати са значајем манифестације „Европска недеља кодирања“, начинима како се обележава, дигиталним вештинама, укључујући и програмирање за различите циљне групе и о потреби да се програмирање изучава у основној школи.

Реализоване су радионице у којима су ученици кроз игру у програму мБлок самостално креирали програме за кретање мБот робота. Представљен им је и програм Скреч, и објашњено да је мБлок Скречов програм који има  додатну могућност за програмирање мБот робота.

У реализацији ове манифестације учествовали су ученици петог, седмог и осмог разреда, наставници Биљана Арсенић, Зоран Вићентијевић, Ивана Пецикоза и Снежана Јовановић. Једној од радионица присуствовала је и Миланка Марковић, одељењски старешина одељења 5-1.

У обележавању Недеље програмирања ове године учествовало је 56 земаља, а из Србија је пријавила 303 догађаја. У Ваљеву поред наше школе Недеља програмирања обележена је и у ОШ “Нада Пурић“. По броју пријављених догађаја Србија је на седмом месту.

Имајући у виду да је неколико ученика у претходном периоду учествовало на онлајн и офлајн обукама програмирања може се сматрати да је прошлогодишња манифестација уродила плодом. Очекујемо да ће се број ученика заинтересованих за програмирање сваке године повећавати.

 

Фотографије можете погледати у албуму Code Week 2017.

 

Кодиграње 2017 у ОШ “Десанка Максимовић“ Ваљево

Наша школа ће и ове године учествовати у Европској недељи кодирања,  која ће се одржати између 7. и 22. октобра 2017. године.

У Европској недељи кодирања желимо да подигнемо свест о кодирању робота корисних у свакодневном животу. За потебе кодирања користићемо мБот роботе и покушаћемо да анимирамо што већи број ученика да у недељи кодирања у контакту са роботима и програмом за кодирање освесте потребу за учењем програмских језика и паметном употребом нових технологија.

Ученици ће се упознати са значајем манифестације „Европска недеља кодирања“, начинима како се обележава, дигиталним вештинама, укључујући и програмирање за различите циљне групе и о потреби да се програмирање изучава у основној школи. Реализоваће се радионице у којима ће ученици кроз игру у програму мБлок самостално креирати програме за кретање мБот робота.

Радионице ће реализовати:

Снежана Јовановић, мастер професор информатике и технике,
Биљана Арсенић, професор технике и информатике,
Зоран Вићентијевић, професор технике и информатике и
Ивана Пецикоза, професор математике.

Logo

Градимо мостове међу генерацијама

Манифестација Дечја недеља се одржава сваке године у месецу октобру, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе, на дете као носиоца права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење потенцијала.

Наша школа има ту част да је ове године школа домаћин Дечје недеље, коју је  званично отворио Дејан Богојевић, члан Градског већа и председник Организационог одбора ове манифестације, а школи поклонио дигитални фотоапарат и штампач.

Након отварања манифестације, која је ове године са слоганом „Градимо мостове међу генерацијама – за радост сваког детета“, директор школе, Ненад Михалиловић се захвалио на поклонима, а присутнима обратио прикладним говором.

Програм је употпуњен  хором млађих и старијих разреда, скечевима Бркови и Савремена породица, рецитацијом ученице Магдалене Лазић и наступом фолклора Ваљарица.

Предвиђено је још низ активности које ће се реализовати током Дечје недеље, као што су: турнир у стоном тенису и разни спортски турнири, цртање кредама на платоу школе на тему „Градимо мостове међу генерацијама“, маскенбал,  представљање одељењских заједница “Покажи шта знаш“,  јесењи вашар “Научила ме бака“.

У школском дворишту ученици првог разреда су засадили генерацијско дрво.

 

Градимо мостове међу генерацијама – за радост сваког детета

ОШ „Десанка Максимовић“ је ове године школа домаћин у којој ће у понедељак, 2. октобра у 11 часова бити свечано отворена Дечја недеља, а слоган манифестације је „Градимо мостове међу генерацијама – за радост сваког детета“

dn