Monthly Archives: decembar, 2019

Честитка

cestitka 2020

Новогодишњи базар

Подржимо наше ученике. Присуствујмо продајној изложби њихових радова. Радили су вредно с љубављу како би прикупили новац којим ће обезбедити озвучење у холу школе. Њихов труд и идеја су за сваку похвалу. За сваку похвалу је и подршка њихових учитеља и наставника да све то заједно реализују.

BAZAR BILJA A3

Предавања представника МУП-а за ученике 4. и 6. разреда

У циљу превенције насиља у нашој школи су 16.12.2019. и 18.12.2019. гостовали представници МУП-а који су реализовали предавања за ученике 4. и 6. разреда. Организатор предавања је психолог школе Данијела Обрадовић, а реализатори су инспектори за малолетничку делинквенцију Јелена Петровић и Катарина Радуловић.

Предавања су реализована на следеће теме:

 • „Безбедно коришћење интернета и друштвених мрежа“,
 • „Насиље као негативна друштвена појава“,
 • „Превенција и заштита деце од трговине људима“,
 • „Превенција и заштита деце од злоупотребе дрога и алкохола“.

Предавања су интерактивног концепта, ученици су радо учествовали у дискусији, постављали питања, анализирали и повезивали стечена знања са ситуација из свакодневног живота.

M1 M2 M3 M4

Анорексија нервоза – граница разума

Правилан начин исхране је важан део здравог стила живота и као такав требало би бити усвојен у млађем животном добу. Адолесценција је период интензивних физичких, емоционалних и социјалних промена. Управо у том животном добу млади се више хране ван куће, најчешће нередовно и сами доносе одлуке о начину исхране.

Многи адолесценти незадовољни су својим изгледом, те је адолесценција уједно период када млади почињу са држањем дијета и прескакањем оброка.

Висок проценат адолесцената, посебно девојака, држи различите дијете већ од ране адолесценције. Као резултат неадекватне исхране у периоду адолесценције може се јавити читав низ проблема, међу којима је и један од најучесталијих поремећаја исхране – анорексија нервоза.

Наша школа учествовала је у истраживачком пројекту ЗЗЈЗ и ДЗ Ваљево под називом  „Анорексија нервоза-граница разума“ који је реализован на нивоу свих основних школа града Ваљева. Руководилац за ОШ“Десанка Максимовић“ била је психолог Данијела Обрадовић.

12. децембра 2019. психолог је организовала приказ резултата поменутог истраживања, као и предавање за родитеље ученика наше школе у циљу унапређења менталног здравља ученике. Присуствовали су родитељи ученика од 5. до 8. разреда, као и Савет родитеља школе. Реализатори су били др Александра Филиповић и нутрициониста дијететичар Снежана Маринковић, Одсек за промоцију здравља ЗЗЈЗ Ваљево и психолог Саветовалишта за младе ДЗ Ваљево Живана Пантић.

1


2


3


4

Тестирање потенцијално даровитих ученика

1

 

И ове школске године психолог школе Данијела Обрадовић била је иницијатор и организатор сарадње наше школе и Центра за таленте из ЛОзнице.

Кроз сарадњу одељенских старешина, предметних наставника и психолога школе,  током септембра 2019. извршена је идентификација потенцијално даровитих ученика седмог и осмог разреда. У сарадњи са психологом Центра за таленте из Лознице спроведено је тестирање потенцијално даровитих ученика.

Тестирано је укупно 13 ученика (7 ученика 7. разреда и 6 ученика 8. разреда). Критеријум за прикључење раду Центра за таленте задовољило је 11ученика (6 ученика 7. разреда и 5 ученика 8. разреда).

Ученици који су задовољили критеријум на пријемном тесту приступају менторској настави у сарадњи са својим ментором-предметним наставником, по научним дисциплинама (српски језик, књижевност, енглески језик, математика, информатика, биологија, хемија, физика, географија, историја, животна средина). Циљ је да сваки ученик у сарадњи са предметним наставником дефинише проблем за свој истраживачки пројекат, као и да се едукује о начинима и техникама писања истраживачких пројеката.

Према интересовањима наших ученика, меноторска настава ће бити реализована из следећих наставних предмета:

  •  Математика, 4 ученика
  •  Историја, 1 ученик
  •  Биологија, 6 ученика

Под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја,  Центар организује следећа такмичења:

  • Регионално такмичење и смотру истраживачких радова
  • Националну географску олимпијаду
  •  Републичко такмичење и смотру истраживачких радова.

Регионално такмичење одржава се најчешће прве недеље маја 2019. А републичко прве недеље јуна 2019.