Monthly Archives: mart, 2020

Међународни дан шале – 1. април

Алати за припрему завршног испита, пријемног испита, готови тестови

Образовне платформе „еЗбирка“„Завршни испит“ и „Пријемни испит“ настале су у оквиру пројеката Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и Друштва математичара Србије. Подршку пројектима пружили су Математички факултет Универзитета у Београду и ГеоГебра Центар Београд. Све платформе се могу користити на различитим врстама модерних уређаја (персоналним рачунарима, таблетима, преносивим рачунарима и паметним телефонима) и пружају могућност припреме ученика основних и средњих школа за полагање испита. Предложене платформе могу се користити за остваривање образовно-васпитног процеса учењем на даљину.

Сви креирани наставни материјали, електронски курсеви и софтверски пакети су бесплатни и јавно доступни на адреси:  http://edusoft.matf.bg.ac.rs.

Електронску пријаву за полагање пријемног испита за упис у школе за ученике са посебним способностима за школску 2020/2021

Електронску пријаву за полагање пријемног испита за упис у школе за ученике са посебним способностима за школску 2020202

Информације за родитеље будућих ученика 1. разреда – упис ученика у први разред шк. 2020/21.

Драги родитељи будућих ученика првог разреда, који до сада НИСТЕ пријавили дете за упис у 1. разред у  ОШ“Десанка Максимовић“ Ваљево.

Због новонастале ситуације ванредног стања, обавештавамо Вас о тренутном начину пријављивања деце за упис у 1. разред у ОШ“Десанка Максимовић“ Ваљево.

У први разред школске 2020/21. уписују се деца рођена у периоду од 1.03.2013. до 1.03.2014. године.

Велики број родитеља је већ пријавио своју децу за упису 1. разред у ОШ“Десанка Максимовић“ Ваљево.

Родитељи који ДО САДА НИСУ пријавили дете могу то учинити путем портала еУправе, од 1.04.2020. у оквиру услуге Исказивање интересовања за упис у 1. разред.

Уколико сте своје дете већ пријавили у просторијама школе или пријавом на имејл адресу школе, НИЈЕ ПОТРЕБНО да попуњавате поново ову електронску пријаву.

И на крају, уколико Вам све ово делује компликовано ПРИЈАВУ можете спровести и достављањем следећих података: име и презиме родитеља, име и презиме детета, контакт телефон родитеља, на имејл адресу школе osdesanka.va@gmail.com, са назнаком упис у 1. разред.

Када се стабилизује ситуације, позваће Вас стручни сарадници школе, психолог или педагог и заказати тестирање детета у школи.

                                                                            С поштовањем,     

Снежана Јовановић, директор школе

Понашање на интернету

Савети библиотекара

Драги ученици,

У овим данима, а можда недељама или дуже, надам се да вам неће бити превише тешко да пратите наставу и радите задатке на начин који је тренутно организован. Вама је и тако технологија много ближа и лакше ћете се снаћи.

Верујем да ћете се уходати и да ће стицање знања бити веома успешно. Обавезе би имали свакако и да није ових околности.

Што се тиче ваше библотеке, она наравно не ради, као ни школа, али библиотекар школе је активан.

Па да кренем са неким предлозима за вас  али и ваше родитеље/законске заступнике, баке  деке.

Ко је позајмио лектиру или белетристику нека настави читање. Приликом коришћења било каквог штампаног материјала у папирном облику треба поштовати нека правила. Пре свега обавезно добро опрати руке после коришћења и немојте додиривати лице док читате. Ово подсећа на упутства заштите од covid-19. Да и то зато што приликом процеса прашења којем је папир подложан, исти постаје опрашен и самим тим није здрав. Друго, књиге такође садрже вирусе, бактерије и гљивице. Маска није обавезна приликом читања, али када библиотекар ради ревизију комплетне грађе у библиотеци мора обавезно да има заштиту – рукавице, маску, мантил и наочаре.

Зато, будите опрезни и ако дајете другом књигу такође га упозорите на хигијену руку и лица.

Ученици који немају у поседу књиге, лектире могу потражити на интренету, углавном све су већ доступне. Оно што вам наставнице буду тражиле по плану, наћи ћете на интернету. Такође и друге наслве можете наћи на сајтовима који дозвољавају преузимање (download). Ових дана многе културне институције су отвориле могућност прегледа виртуелних тура у музејима, позоришних представа, филмова, па пронађите шта вас интересује и погледајте.

Биће Вам свакако пријатно и опуштајуће.

Преорука је да читање обављате на крају дана,  после свих активности и учења. Свакако и онда када вам одговара.

За све информације или помоћ у вашим активностима и ако имате питања можете ми се обратити на e-mail: ivanaidjurdjevic@gmail.com

Препорука за дигиталне колекције књига на српском језику које можете читати путем Интернета:

 Дигитална народна библиотека Србије:

https://digitalna.nb.rs/

Српска дечја дигитална библиотека:

https://digitalna.nb.rs/

Антологија српске књижевности:

www.antologijasrpskeknjizevnosti.rs/

Претражива дигитална библиотека:

https://pretraziva.rs/pretraga

Претраживач културног наслеђа Србије (основне информације о дигитализованом културном наслеђу и приступ интерактивној мапи установа културе на територији Републике Србије.) :

 https://kultura.rs

Драги ученици, желим вама и вашим најближим добро здравље, срећан и успешан рад!

Ваш библиотекар школе

Ивана Ђурђевић

Како организовати своје време

Активности и игре у периоду кућне изолације

Препоручујемо да прочитате текст који је написао Др Ранко Рајовић: Активности и игре у периоду кућне изолације, који можете погледати ОВДЕ.

Kućna-izolacija-NTC-aktivnosti-600x600

Обавештење о психолошкој саветодавној подршци за ученике, родитеље и запослене у установама образовања и васпитања

1

Министарство просвете, науке и технолошког развоја обезбедило је телефонску линију за пружање психолошке помоћи и подршке ученицима, родитељима и запосленима у установама образовања и васпитања.

Позивом на број телефона 0800 200-201 од 23. марта 2020. године ученици, родитељи и запослени у установама образовања и васпитања могу добити психолошку саветодавну подршку.

Циљ подршке је добробит појединца, породице и целокупне заједнице. Будући да психолошка саветодавна подршка подразумева ублажавање утицаја кризног догађаја, олакшавање процеса опоравка и спречавање или смањење могућих последица на психичком плану, Министарство ће предузети додатне напоре како би умањило последице стреса ученика, родитеља и наставника.

Сви ученици, родитељи и запослени у установама образовања и васпитања, који сматрају да им је потребна помоћ и подршка, оснаживање у превазилажењу проблема, стреса и анксиозности у условима ванредног стања и епидемије могу позвати број 0800 200-201.

Телефон ће радити сваког радног дана од 9-14 часова, почев од 23.03.2020.

Поред наведеног, у функцији ће бити и посебан телефон Института за ментално здравље: 063 7298260 (за младе и родитеље деце до 18 година).

 

Информације за родитеље будућих ученика 1. разреда

Информације за родитеље будућих ученика 1. разреда
који су већ заказали тестирање детета

Драги родитељи будућих ученика првог разреда,
Због новонастале ситуације ванредног сатња, обавештавамо Вас да се отказују заказана тестирања деце за полазак у први разред.
Када се ситуација стабилизује, позваће Вас стручни сарадници школе, психолог или педагог, на контакт телефон који сте оставили када сте тестирање заказали и договорићемо нови термин.

директор, ОШ „Десанка Максимовић“ Ваљево
Снежана Јовановић