Monthly Archives: mart, 2023

Засади дрво

„Засади дрво“ за напредак, срећу, здравље, благостање, чистији ваздух, више хлада, дом за птице, инсекте, веверице…

И наши прваци су данас „укоренили“ своје знање за успех и срећу у даљем школовању чиме су се придружили акцији „Засади дрво“.

У оквиру пројекта „Засади дрво“ реализују се и активности које су првенствено намењене подизању степена информисаности и образовања деце и ученика о значају очувања животне среднине, садњи садница и њиховом одржавању, као и начину на који треба да брину о природи.

Све основне школе на територији Републике Србије су бесплатно добиле по две саднице Црног бора.

 

Еколошко-биолошка секција у планинарском походу

Еколошко-биолошка секција на ћелијском брду у организацији ПД Маглеш – лагана шетња од 11 km у којој смо се сусрели са весницима пролећа, поновили грађу цвета, оријентисали се уз помоћ маховина, а лишајеви као биоиндикатори су нам указали на то да смо окружени чистим ваздухом – било нам је велико задовољство!

viber_slika_2023-03-25_18-59-44-863

viber_slika_2023-03-25_19-02-09-813

viber_slika_2023-03-25_19-44-42-937

viber_slika_2023-03-25_19-47-47-802

Have a break, have a pancake

Оно што је највише усрећило наше ученике у Светској недељи новца је мирис и укус палачинака, које су за њих правили и продавали њихови другари. Ученици 6-2 са  наставницом енглеског језика Олгом Глушац су већ трећи пут организовали продају палачинака под слоганом „Have a break, have a pancake“. Придружиле су им се и ученице 7-3 разреда са укусним куглофима. Од новца који се заради продајом, уложи се у материјал, а остатак се планира за потребе кабинета или школе. Већ се радујемо новим акцијама ове мале мануфактуре!

Историја новца

Настављамо са активностима у оквиру Светске недеље новца. Наши ученици су путовали кроз време и упознали се са историјом новца. Кроз ово путовање водили су их наставници историје Милош Милутиновић, који је одржао предавање „Историја новца“ и Раде Којић, колекционар старог новца, који је своју предивну и вредну колекцију донео у школу и несебично приказао ученицима.

Како се мењала роба за робу

У оквиру обележавања Светске недеље новца ученици 2-3 су  организовали разне активности. Прва активност је: Хајде да се трампимо – Покушали су да дочарају дух старих времена, кроз начин облачења, приче које су чули од својих предака како се мењала роба за робу, стари  предмети, воће, али и лопте, играчке, књиге, слаткиши. Неки су се показали и као добри трговци.

Друга активност: Сликамо стари новац и слушамо традиционалну музику. Причамо о вредности, изгледу новца и колико су вределе неке старе новчанице, шта се све могло купити за њих у прошлости.

Трећа активност :Бирамо најзанимљивији математички задатак на тему новца. Победио је задатак Теодоре Јовановић и награђена је симболичним поклоном.

Финансијска писменост

Да ли је новац тешка тема за разговор са децом? Да ли је финансијска писменост једна од најважнијих ствари новог доба? Са жељом да деци на зававан и едукативан начин приближи финансијске теме, Erste Bank-а је покренула програм #ersteznali финансијске едукације. У Светској недељи новца нашу школу је посетила директорка Erste Bank-e Марија Тимотић која је упознала ученике са основним појмовима финансијске писмености. Ученици су добили и едукативну књигу „Чувари змајевог блага“.

Пролећу, за добродошлицу

Данас је у нашој школи одржана приредба: ,,Пролећу, за добродошлицу“. Учествовали су ученици I/1, I/2, II/1, III/1 и IV/1 разреда.У ведром расположењу примили смо и госте – предшколце из вртића ,,Колибри“, будуће првак наше школе. Тиме је започело остваривање акционог плана у пројекту ,,Године узлета“.

 

Европски квиз новца

Како је у току Светска недеља новца, ученици 8-4 разреда су играли Европски квиз новца користећи онлајн платформу Kahoot. Забавили су се и едуковали о финансијској писмености. Више о Европском квизу новца можете прочитати овде 

Хајде да се трампимо

„Хајде да се трампимо!“, поручују нам ученици II2 разреда који су се у Светској недељи новца упознали са појмом трампе. Размењивали су слаткише, играчке, књиге, забавили су се и осврнули на прошлост, када новац није био средство плаћања.

Општинско такмичење из биологије

Општинско такмичење из биологије одржано је 19.  марта 2023. године у ОШ „Сестре Илић“ у Ваљеву.

Имајући у виду захтевне пропозиције, као и да на нивоу Ваљева нико од ученика није освојио прву награду ни из једног разреда, честитамо свима на учешћу и желимо успех, онима који су се пласирали, на окружном такмичењу које ће бити одржано 23. априла 2023. године.

На окружно такмичење пласирали су се ученици са 80 и више поена:

Урош Плавшић 5/1 – 80 поена – пласман на окружно

Вања Марковић 5/1 – 76 поена

Виктор Савић 5/3 – 72 поена

Младен Стојановић 5/3 – 71 поен

Вукашин Пушић 5/2 – 69 поена

Лука Петровић 5/2 – 68 поена

Огњен Тасић 6/3 – 87 поена – III награда и пласман на окружно

Дуња Симић 6/1 – 86 поена – III награда и пласман на окружно

Нина Филиповић 6/3 – 81 поен – пласман на окружно

Никола Мијаиловић 6/3 – 74 поена

Видоје Вујић 6/3 – 74 поена

Вук Васиљевић 6/3 – 57 поена

Бојана Петровић 7/2 – 87 поена – III награда и пласман на окружно

Јаков Тешановић 7/2 – 61 поен

Огњен Симеуновић 7/2 – 59 поена

Катарина Гајић 8/3 – 72 поена

Дамњан Стевановић 8/2 – 65 поена

Никола Ђурић 8/3 – 49 поена