Monthly Archives: februar, 2021

ТРИПУТ РАЗМИСЛИ ЈЕДНОМ ЕНТЕР – ПРЕВЕНЦИЈА ДИГИТАЛНОГ НАСИЉА

Едукативна радионица за ученике петог разреда у оквиру обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља

У овонедељном духу обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља у нашој школи, психолог школе је са ученицима петог разреда реализовала едукативну радионицу са циљем превенције дигиталног насиља.

Ученици су имали прилику да сазнају зашто се Дан розих мајица баш тако зове и обележава, као и да се упознају са тим шта је дигитално насиље и како да сачувају своју безбедност на интернету.

Такмичење у пливању за ученике од 1. до 5. разреда

У четвртак 25.2.2021. одржано је такмичење у  пливању за ученике од 1. до 5. разреда основне школе.

Од четири пријављена ученика у овој категорији на републичко такмичење пласирала су се три ученика и то: Теодора Живковић  - ученица првог разреда, Ђорђе Живковић – ученик четвртог разреда и Јана Митровић – ученица  петог разреда.

Честитамо пласираним ученицима и очекујемо да ће их бити још у среду 3.3.2021. када ће се такмичити ученици од 6. до 8. разреда.

РЕКЛИ СМО НЕ НАСИЉУ, А ТИ?

У оквиру обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља, ученици шестог разреда дали свој допринос писањем литерарних радова на теме:

-          Разлике су добродошле

-          Разлике нас чине сличним

-          Ни у чему што нам се дешава нисмо сами (И.Андрић)

-          Рекли смо не насиљу

-          Обукли смо ружичасту мајицу

-          Поштујем другаре да би другари поштовали мене

-          Насиље престаје овдe

 Свим ученицима се захваљујемо на учешћу

            Погледајте неке од бројних ученичких радова!

 

 

РАДУЈМО СЕ ДРУГУ СВОМЕ

У нашој школи се наставља обележавање Међународног дана борбе против вршњачког насиља.

Ученици другог разреда дали су свој допринос у обележавању овог важног дана. Осмислили су своје розе мајице, украшене порукама пријатељства, љубави, толеранције, прихватања, нежности, среће…

Међународни дан розих мајица

Педагошко психолошка служба је припремила интерактивну презентацију. Кликом на линкове можете погледати кратак филм, правила понашања у ситуацији насиља и проверити своје знање кроз квиз.

sl.2

Међународни дан розих мајица

МОЈА ЗВЕЗДА СИГУРНОСТИ

Ученици првог разреда дали су свој допринос у обележавању Дана розих мајица. На почетку школовања веома је важно да ученици знају како и од кога треба да потраже помоћ и подршку, ако доживљавају неку непријатност у школи или наиђу на проблем и потешкоће. Неопходно је и да промовишемо адекватне социјалне вештине као подршку одолевању притиску групе.

У сарадњи учитељица првог разреда и психолога школе, ученици првог разреда су припремили своје звезде сигурности у школи и на тај начин означили шта и/или ко им је заштита, подршка, ослонац кад им је тешко или се не осећају добро у школи.

 

 

 

Обележавање Међународног дана борбе против вршњачког насиља

Ова недеља у нашој школи посвећена је обележавању Међународног дана борбе против вршњачког насиља. Овај важан дан обележава се 24. фебруара 2021. године, као и сваке године последње среде у фебруару, под називом „Дан розих мајицаˮ.

Током недеље биће реализоване различите активности посвећене ученицима, родитељима и наставницима у духу дана розих мајица.

Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес Мек Нил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака.

Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке.

Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.

sl

Међународни Дан матерњег језика

Међународни Дан матерњег језика, који се обележава 21. фебруара, у циљу промовисања језичке културе и разноврсности, као и вишејезичности, Србија дочекује сa својим језиком који је у опасности да буде угрожен од „најезде“ страних речи, односно туђица.
Домаћи лингвисти и теоретичари језика упозоравају да се наш језик нашао пред све већом најездом енглеског и да је угрожен у мери у којој су то чак и језици са великом традицијом – француски, немачки, италијански.
Да ли је то тако или не просудите сами, једноставно – тестирајте себе и проверите колико у току дана употребите страну реч у говору или писању па ће вам све бити јасно. Ако још користите компјутер – ствари ће вам бити још јасније!
У једној студији која је недавно објављена а коју је урадила европска META-NET мрежа са 60 истраживачких институција из 34 земље, најмање 21 од 80 европских језика је у опасности од дигиталног изумирања, јер су остали без писма које може бити информатички обрађено.
У студији, у чијој је припреми учествовало више од 200 експерата, оцењена је подршка језичких технологија за сваки од језика у четири области: аутоматско превођење, говорна интеракција, анализа текста и расположивост језичких ресурса.
За језике као што су баскијски, бугарски, каталонски, грчки, мађарски и пољски постоји „фрагментарна подршка“, што и њих сврстава у скуп језика са високим степеном ризика. Овој групи језика припада и српски, као и сви други језици са простора бивше Југославије.
Због тога ко год воли наш српски језик и културу и жели да га негује саветујемо – што више читајте наше писце и класике, савремене писце који негују наш језик у својим штивима.
Употребљавајте наше речи у говору, покушавајте да кад год је то могуће англицизме, осим када то звучи потпуно неприродно, замените нашим лепим српским речима.
jezik

Општинско такмичење из енглеског језика

У нашој школи данас је одржано општинско такмичење из енглеског језика. За такмичење из енглеског језика пријавило се 28 ученика, а на такмичење је  изашло 25 ученика. На окружно такмичење, које ће се такође одржати у нашој школи, пласирала су се четири ученика.

Из наше школе на окружно такмичење пласирала се Андреа Алексић, ученица 8-1, чији је ментор Блаженка Вилотић.

05e

Ранг листу можете погледати на следећем линку:

OPŠTINSKO TAKMIČENJE – ENGLESKI JEZIK – RANG LISTA