Monthly Archives: april, 2022

Јавна набавка – услуге организовања еркскурзије

Јавни позив – екскурзија

Сву осталу документацију можете преузети на линку https://jnportal.ujn.gov.rs/tender-eo/83960

 

Дан планете Земље – 22. април

Данашњи дан се од 1970.године обележава као Међународни дан планете Земље.  Обележавање овог дана иницирао је амерички сенатор Гајролд Нелсон. Значај овог датума је упозоравање на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама. Узрок томе јесу развој индустрије, повећане потрошње енергије, глобално загревање и климатске промене. Светска популација мора бити свесна своје одговорности према планети на којој живи и смањити негативан утицај на животну средину.

Ученици седмог разреда су са наставницом биологије спровели акцију чишћења школског дворишта. Претходно су припремљене кесе и рукавице за сваког ученика. Одељење је подељено у групе. Приликом сакупљања смећа, сепаратисана је пластика од папира. На тај начин, поред чишћења школског дворишта, додатно доприносимо очувању животне средине, јер се тај материјал може рециклирати. У циљу обележавања овог датума ученици су направили пано. Мислимо о планети на којој живимо!

 

Дан девојчица у ИКТ-у

Дан девојчица у ИКТ-у установљен је на нивоу Уједињених нација и традиционално се обележава сваког последњег четвртка у априлу, с циљeм да девојчице оснажи да се приликом одабира будућих професија воде сопственим интересовањима и талентима, а не на основу стереотипа о подели на мушке и женске послове. На часовима информатике и рачунарства, девојчице осмог разреда су имале задатак да испрограмирају кретање дрона TELLO. Оне су показале интересовање и ентузијазам, док су училе како се програмира захваљујући програму DroneBlocks.

Ученице шестог разреда су овај дан обележиле тако што су програмирале уређај Микробит у програму Microsoft MakeCode.

У сусрет Дану планете Земље

Продајни Васкршњи базар

Продајни Васкршњи базар….. дан који смо сви са нестрпљењем чекали. Наши креативни ђаци су продавали ускршње декорације и јаја. Куповали су ђаци, родитељи, наставници. И сви уживали. Од прикупљеног новца ученици млађих разреда ће  обновити спортске реквизите, а ученици старијих разреда обновити полигон за саобраћајну секцију.

 

 

Украшавање Васкршњих јаја

Данас је у нашој школи одржано фарбање и украшавање Васкршњих јаја. У овој акцији учествовали је око 250 ђака нижих разреда, који су разним техникама обојили и украсили неколико стотина васкршњих јаја. Ова акција је подржана од стране Канцеларије за верску наставу и свештенства храма Светог Георгија, као и чланова Светосавске омладинске заједнице који су својим малим другарима помагали у украшавању васкршњих јаја. Ђаци ће васкршња јаја продавати на свом васкршњем базару, а један део ће се продавати на Велики Петак у храму Светог Георгија, тако да ће прикупљени новац од продаје ђаци искористити за опремање својих учионица, и помоћ својим другарима којима та иста помоћ буде потребна.

 

 

Општинско такмичење из биологије 2021/2022.

Такмичење је одржано 10. априла у Првој основној школи. На такмичењу је учествовало дванаест ученика наше школе.

Ученици који су остварили пласман за окружно такмичење:

Пети разред:

Дуња Симић ученица 5-1 – 1. место (87 поена)

Огњен Тасић ученик  5-3 – 2. место (83 поена)

Никола Мијаиловић ученик  5-3 – 2. место (82 поена)

Видоје Вујић ученик 5-3  – 3. место (75 поена)

Нина Филиповић ученица 5-3 – 3. место (75 поена)

Шести разред:

Бојана Петровић ученица 6-2  – 2. место (74 поена)

Андрија Крунић ученица 6-2 – 2. место (74 поена)

Јаков Тешановић ученик 6-2 – 2. место (73 поена)

На такмичењу су учествовали и ученици који нису остварили пласман за окружно такмичење, али су показали запажене резултате – Данило Жугић ученик 6-1 (57 поена), Дамњан Стевановић ученик 7-2 (61 поен), Никола Ђурић ученик 7-2 (59 поена) и Катарина Јевтић ученица 7-4 (58 поена).

Ученици су присуствовали такмичењу у пратњи наставнице биологије Маје Младеновић.

Такмичење у стрељаштву

Огњен Митровић, ученик 5-1, је освојио треће место на такмичењу из стрељаштва.

 

 

Републичко такмичење у шаху

На републичком такмичењу у шаху, које је одржано 9. априла у Старој Пазови, Алексеј Павловић ученик 1-3 је освојио прво место. На такмичеwу је учествовао и Петар Матић ученик 5-3.

aleksej 1.mesto repub

 

Окружно такмичење из српског језика

Окружно такмичење из српског језика и језичке културе одржано је  9. априла 2022. у ОШ „Андра Савчић“ у Ваљеву. Нашу школу представљала су четири ученика, од тога три ученика петог разреда и један ученик седмог разреда.

Ученици наше школе постигли су следеће резултате:

Друго место:

Катарина Јевтић, ученица 7-4

Треће место:

Дуња Симић, ученица 5-1

Огњен Тасић,  ученик 5-3

Похвала:

Никола Мијаиловић, ученик 5-3