Category Archives: Ваннаставне активности

Посета музеју и Муселимовом конаку

У петак, 18.06.2021. ученици IV1 и  IV2 су посетили Народни музеј града Ваљева и стари део Тешњар.

Стална поставка Трећа димензија прошлости – поглед из будућности која  се налази у централном објекту Народног музеја Ваљево, било је оно са чиме су се ученици прво сусрели.

Ученици су затим посетили  Муселимовом конак.

Основни историјски значај посете се огледа у чињеници да је то једини материјални остатак у Србији директно везан за сечу кнезова, као непосредни повод Српске револуције.

Да би излет био потпун доживљај, морао је почети и завршити се игром, у парку Пећина.

Међуокружно такмичење у одбојци

У среду 19.05.2021. са почетком у 09:00 у Земунском спортском центру „Мастер“ одржано је међуокружно такмичење у одбојци за ученике и ученице основних школа. Учествовало је укупно 4 екипе из следећих округа: београдски, колубарски, мачвански и сремски.

Нашу школу  представљало је 8 ученица старијих разреда.

Играло се по куп систему, на два добијена сета до 21 поен (финале до 25).

Ученице ОШ „Десанка Максимовић“ освојиле су 3. место након пораза у 1/2 финалу. Победник турнира је ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Сремске Митровице.

У сусрет Васкрсу

Ученици млађих разреда, својом маштовитошћу и креативношћу, потрудили су се да улепшају школски простор у складу са предстојећим празником.

Дан планете Земља

D.P

Поводом Дана планете Земље, ученици петих разреда учествовали су у едукативним радионицама о значају очувања биодиверзитета и животне средине. У оквиру биолошко-еколошке секције наставница биологије Маја Младеновић је користила материјал са семинара „Да нам клима штима“ који је одржан он-лине 17-18. априла под покровитељством WWF-a Србије (Светског фонда за природу).

Прво место на 10. Фестивалу Гудача у Шапцу

 

Лена Ранковић ученица 6-4  je освојила прво место на 10. Фестивалу Гудача у Шапцу са 93,67 поена.  Поред наше школе Лена похађа и музичку школу у класи Снежане Стевановић, а подједнако је успешна у обе.

Конкурс ,,Интернет математичке главоломке“

dmsПодружница математичара Ваљево је поводом Међународног дана математике, 14. марта 2021.  организовала ученички конкурс  ,,ИНТЕРНЕТ МАТЕМАТИЧКЕ ГЛАВОЛОМКЕ“. Међу награђеним ученицима је и Оливера Петровић ученица 7-2, која је забележила запажене резултате.

Награде и похвале ће бити предате ученицима на Завршној свечаности Подружнице математичара Ваљево за школску 2020/2021. годину која ће бити одржана у јуну.

 

Светски дан шума и воде

У обележавању Светског дана воде и шуме учествовали су и ученици продуженог боравка. Својим порукама обогатили су још један пано наше школе и послали јасну поруку  да чувамо воду и шуме.

01

Међународни дан математике

На данашњи дан се слави математика и њена суштинска улога у свакодневном животу.

На предлог Међународне математичке уније (International Mathematical Union, IMU), 40. Генерална скупштина UNESCO-а одлучила је да прогласи 14. март (Pi-Day) за Међународни дан математике (International Day of Mathematics, IDM). 14. март је у многим земљама већ познат као дан броја ПИ, назван по важном броју π, однос између обима и пречника круга и приближно је једнак 3,14. Прослава Међународног дана математике није везана само за број Пи, већ укључује више тема из математике.
Сваке године се представљају нове теме подстакнуте маштом и креативношћу, које нам откривају везу између математике и свих других свера живота.

Тема за 2021. годину је Математика за бољи свет.

ИДМ веб страница је главно средиште Међународног дана математике, на веб страници: idm314.org 

Сав материјал који се пружа путем веб странице биће под отвореном лиценцом, што значи да се може слободно делити, преводити и прилагођавати.

На фотографији која је пред вама имате прилику да сазнате неке нове и занимљиве ствари и да уживате у математици. А са вашим учитељима и наставницима математике обележите овај дан неком од активности (израда презентације, паноа, украсите ваш број ПИ и организујте изложбу са вашим радовима, слажите танграм…).

Pi

Medjunarodni dan matematike - D. Maksimović

 

Такмичење из хемије

У суботу 6. марта 2021. године, у ОШ “Сестре Илић“, одржано је општинско такмичење из хемије. Такмичило се 23 ученика седмог разреда и 11 ученика осмог разреда. Из наше школе на  такмичењу су учествовала три ученика седмог разреда и једна ученица осмог разреда.

Наши ученици су постигли солидан резултат али се нису пласирали на окружно такмичење. Поносни смо на наше такмичаре и ово сматрамо великим помаком имајући у виду да на такмичењу из хемије  ученици наше школе годинама нису учествовали.

 

Извештај са Општинског такмичења из математике ученика старијих разреда

У  недељу 28.02.2021. године у ОШ „Милован Глишић“ у Ваљеву, одржано је општинско такмичење из математике, за ученике старијих разреда.

На такмичењу је учествовало 24 ученика петог разреда, мећу којима и три ученика наше школе. Бојана Петровић је добила похвалу (41 поен) и пласирала се на Окружно такмичење. (На Окружно такмичење су се пласирали ученици са 25 или више поена.)

Међу 32 ученика шестог разреда, била су 4 ученика наше школе. Михаило Бранковић је освојио 3. награду (70 поена) и  Катарина Јевтић похвалу (50 поена) и обоје су се пласирали на окружно такмичење. (На Окружно такмичење су се пласирали ученици са 35 или више поена.)