Category Archives: Обавештења

Дуално образовање

Будући да се ближимо упису ученика у први разред средњих школа и да је ово период када ученици доносе одлуке који ће профил уписати,  препоручујемо ученицима осмог разреда да се на време информишу  о дуалном образовању, о дуалним образовним профилима и бенефитима који они са собом носе.

dualno baner

Окреужно такмичење из математике

Окружно такмичење из математике ученика основних школа одржано је у суботу 25.4.2021. године у Ваљеву. У ОШ ,,Милован Глишић” су се такмичили ученици 4. и 5. разреда, док су се ученици од 6. до 8. разреда такмичили у Ваљевској гимназији.

Ученици наше школе постигли су следеће резултате:

Друго место:

  • Михаило Бранковић,  ученик 6-3.

Треће место:

  • Катарина Вићентијевић, ученица 4-1
  • Никола Мијаиловић, ученик 4-3 и
  • Видоје Вујић, ученик 4-3

Похвала:

  • Бојана Петровић, ученица 5-2
  • Катарина Јевтић, ученица 6-4

Распоред такмичења и смотри за ученике основне школе

ТАКМИЧЕЊА И СМОТРЕ УЧЕНИКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У 2021. ГОДИНИ

Избрани уџбеници за 3.,7., 4. и 8. разред за шк. 2021/2022. г.

Ове године извршен је избор уџбеника за школску 2021/2022. годину и то:

За 3. и 7. разред ( на период од четири године) 

За 4. и 8. разред (изабрани  уџбеници на период од једне школске године) 

Списак изабраних уџбеника можете погледати ОВДЕ.

Обавештење за родитеље и ученике о организацији и реализацији наставе на даљину

Драги ученици и родитељи,

обавештавамо вас о организацији и реализацији наставе на даљину за ученике другог циклуса, од 5. до 8. разреда у ОШ “Десанка Максимовић“ Ваљево која ће се одвијати у периоду од 15.03.2021. до 19.03.2021. према препорукама Кризног штаба од 12.03.2021. године.

            Настава на даљину

У седмици од 15.03.2021. до 19.03.2021. за све разреде другог циклуса, од 5. до 8. разреда, настава се реализује путем наставе на даљину.

Обезбеђено је и емитовање часова наставе путем Јавног медијског сервиса РТС и платформе РТС Планета.

Настава на даљину реализује се путем школске платформе Google Suite for Education, према важећем распореду часова за свако одељење, у реалном времену, са почетком првог часа у 14 часова. Час траје 30 минута. Између часова је мали одмор у трајању од 5 минута. а после другог часа је велики одмор у трајању од 15 минута.

У том временском периоду, у складу са распоредом часова, наставник реализује редовну наставу путем школске платформе. Наставник потребан материјал за израду домаћих и других задатака, као и могућих провера знања ученика, може да поставља на платформу радним данима у периоду од 7.30 до 19.30 часова.

У колико ученици искажу потребу, наставник организује часове допунске, додатне и припремне наставе.

У Ес Дневнику води се евиденција према већ утврђеном распореду часова и евидентира се присуство ученика начасу путем наставе на даљину.

Ученицима ће наставници постављати прецизне и јасне рокове за израду датих задатака, благовремено најављивати провере знања и упознавати ученике са градивом које ће бити предмет провере.

Уколико ученик не располаже потребним материјалним ресурсима, у договору предметног наставника, родитеља и ученика може се користити доступан дигитални канал комуникације или договорити преузимање штампаног материјала у школи у одређеном дефинисаном термину.

Ученици су у обавези:

 • да прате наставу на даљину и да поштују договоре са предметним наставником (присуство ученика се евидентира у Есдневнику)
 • да се труде да не касне са израдом домаћих задатака
 • да материјал, који од наставника добију редовно и на време проуче
 • да предметног наставника или одељенског старешину питају уколико им нешто није јасно
 • да не злоупотребљавају комуникацију непотребним порукама или неформалним разговором који нема везе са градивом
 • уколико неко од наставника, у циљу побољшања квалитета наставе, инсистира да одржи часове у виду видео конференције, пружите му подршку под условом да имате одговарајуће техничке услове за тај вид предавања (довољну брзину протока интернет везе, неки вид камере). Уколико ученик није из техничких разлога у могућности да прати овакав вид наставе, дужан је да на време обавести наставника о томе како би то узео у обзир
 • да редовно прате добијене поруке са званичних мејлова како би редовно и на време били информисани

Оцењивање ученика:

 Наставник континуирано примењује различите технике праћења резултата учења. Током наставе на даљину наставници континуирано прате напредовање и постигнућа ученика и спроводе оцењивање, а у складу са прописима којима се уређује оцењивање. Приликом оцењивања ученика важно је имати у виду и оцењивање активности и резултата рада ученика, излагања, представљања, учешћа у дебатама, дискусијама, писање есеја, домаћих задатака и др.

У наредној недељи ученици неће долазити у школу ради оцењивања.

Наставник је аутономан у планирању оцењивања, те у складу са тим одлучује да ли се писмени задаци, могу реализовати путем наставе на даљину, уколико су планирани за овај период.

 Безбедност ученика на интернету

Потребно је да родитељи, заједно са наставницима подстичу ученике на поштовање постављених правила комуникације, мере безбедности, водећи рачуна о заштити ученика од било ког вида дигиталног насиља. Наставници неће тражити од ученика да им шаљу видео записе/фотографије у којима се виде ученици како би се спречила било каква врсте злоупотребе деце у виртуелном простору.

У наредном периоду, потребно је да родитељ на време обавести одељенског старешину уколико је ученик позитиван на COVID-19 или неко из непосредне близине са којим ученик дели животни простор (чланови породице и сл).

                                                  директор школе

  Снежана Јовановић

 

Упис ученика у први разред шк. 2021/22.

Драги родитељи будућих ученика првог разреда,

1.r

У први разред школске 2021/22. уписују се деца рођена у периоду од 1.03.2014. до 28.02.2015. године.

Стога Вас позивамо да у периоду од 22.02.2021. до 19.03.2021. пријавите Ваше дете, за које намеравате да похађа основну школу „Десанка Максимовић“ Ваљево. Тада ћете добити информације о даљој процедури уписа.

Пријављивање можете спровести сваког радног дана од 8 до 13 часова.

Потребна документација за упис у школу прибављаће се електронским путем од стране школе.

Молимо Вас да приликом доласка у установу школе поштујете мере заштите од корона вируса.

                                                                                   ОШ „Десанка Максимовић“ Ваљево

Обавештење

На основу дописа МПНТР број 610-00-00013/2021-07 од 12.01.2021. обавештавам ученике, родитеље и запослене да се зимски распуст завршава 15. јануара 2021. године, а да друго полугодиште почиње 18. јануара 2021. године.

Настава ће бити организована на исти начин као што је то било на почетку ове школске године.
Млађи разреди (од 1. до 4. разреда) настављају похађање наставе као и пре зимског распуста, по основном моделу, подељени у групе А и Б, а час траје 30 минута.
Старији разреди (од 5. до 8. разреда) похађаће наставу као и на почетку ове школске године (у периоду од 1. септембра до 30. новембра 2020.), по комбинованом моделу, подељени у групе А и Б, а час траје 30 минута. На недељном нивоу групе наизменично прате наставу у школи и наставу на даљину.

Почетак наставе за млађе разреде-основни модел:
18. јануар 2021. године
А група у 8 часова, Б група у 11 часова.

Почетак наставе за старије разреде-комбиновани модел:
18. јануар 2021. године
А група у 14 часова, Б група прати наставу на даљину.

ПОДСЕЋАМ УЧЕНИКЕ, РОДИТЕЉЕ И ЗАПОСЛЕНЕ ДА ТОКОМ БОРАВКА У ШКОЛИ ОСТАЈУ НА СНАЗИ СВЕ МЕРЕ ЗАШТИТЕ ОД КОРОНА ВИРУСА КОЈЕ СУ ПРИМЕЊИВАНЕ И ПРЕ ЗИМСКОГ РАСПУСТА.

Директор школе

                                                                    Снежана Јовановић

 

Вебинар за родитеље ученика осмог разреда

„КАКО ПОДРЖАТИ ДЕТЕ У ПРОЦЕСУ ДОНОШЕЊА ОДЛУКЕ О ИЗБОРУ ЗАНИМАЊА?“

- вебинар за родитеље ученика осмог разреда –

a

У циљу доприноса адекватној професионалној оријентацији наших ученика, обавештавамо родитеље ученика осмог разреда о вебинару за родитеље.

У склопу активности Инфо центра Фондације Темпус и Euroguidance мреже биће реализован вебинар за родитеље.

Тема вебинара: „Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања?“

У оквиру ове теме родитељи ће имати прилику да сазнају за које кораке у избору средње школе/ занимања је посебно важна њихова подршка и на који начин могу да подрже своју децу у припреми завршног/пријемног испита.

Вебинар ће се одржати у среду, 20. јануара са почетком у 16 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, до 19. јануара у подне.

 

Линк за пријаву на вебинар је:

https://kvop.tempus.ac.rs/prijava-za-vebinar/

Зимски распуст

Онлајн настава за ученике од 5. до 8. разреда

Učenje na daljinu u OŠ Desanka Maksimović