Category Archives: Настава у природи

Украшавање васкршњих јаја у порти наше цркве

Данас је био један посебан дан за нашу школу и Цркву. У порти наше Цркве око 300 ученика млађих разреда, поштујући традицију у сусрет Васкрсу, украшавали васкршња јаја. Ученици  су са великом радошћу шарали јаја, бојили их, певушили и радовали се.  Цркву Сетог Георгија посетио је и Његово Преосвештенство Епископ Ваљевски Господин Милутин, који је благословио децу, а и сам узео учешће у акцији. Посебну захвалност дугујемо Канцеларији за верску наставу на челу са оцем Далибором Чкојићем који је највише заслужан што се ова акција реализовала и који је свако дете даривао крстићем. Деца су отишла задовољна, пуна лепих утисака са питањем када ћемо поново имати овакву акцију. Офарбано је 750 јаја.

01a

Још један разлог за фарбање јаја била је и активностТима за предузетништво у осмишљавању начина да прикупи део финансијских средстава за набавку неопходног материјала који ће ученици старијих разреда искористити за уређење еколошког кутка у школском дворишту, прављењем клупа и столова на часовима Технике и технологије и Техничког и информатичког образовања. Васкршња јаја продавати у порти цркве Светог Георгија, а ко буде желео моћиће да их купи по симболичној цениод 20 динара, а корпицу са јајетом по цени од 30 динара.

Надамо се да ће васкршња јаја бити  успешно продатачиме ће се омогућити репланирана планиране активности Тима за самовредновање, и уредити школско двориште.

Тим за предузетништво је део средстава већ обезбедио продајом новогодишњих украса од рециклажних материјала.

Догађај је медијски пропратила ТВ Марш, а видео запис се налази на линку:

https://www.facebook.com/rtvmarsh/videos/823731454659275/

Јесен је када пчела са цвета пређе на грозд

Ученици 4-1 и учитељица Драгица Гајић су кроз пројектну наставу реализовали тематски дан „Јесен је када пчела са цвета пређе на грозд“

Tematski dan

Школа у природи

Реализатор програма школа у природи за ученике из школа са поплављених подручја је ЦЧОД (центер шолских ин обшолских дејавности). У пројекат је укључено 500 ученика из Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије распоређених у 10 термина од месеца новембра до месеца јуна.

У термину од понедељка 22. фебруара до петка 27. фебруара 2015. године у дому ЦШОД Соча у Толмину боравило је и 24 ученика наше школе као и 25 ученика основне школе “Владика Николај Велимировић“. Обе групе ученика пратило је по два наставника. Учешће у програму за ученике и њихове наставнике било је бесплатно.

Ученици су упознали околину и знаменитости у том подручју као што је клисура Толмин, река Соча, Толмински музеј, Триглавски народни парк, тврђава Козлов роб, Аустро-угарско гробље и Немачка костурница из Првог светског рата. Учествовали су у спортским активностима као што су пузање, стрељаштво са луком, орјентација. Програм је интерактиван и организован током целог дана и укључује активности социјализације, активности за развијање комуникацијских вештина и самосталности.

У исто време у дому ЦШОД Соча боравили су и ученици из Словеније. Дружење учесника током активности и слободног времена је била идеална прилика да једни друге упознају и да се развију пријатељства и међусобна повезаност и за будућност.

Све три школе су припремиле кратке презентације својих школа и места из којих су дошле.

Укупни трошкови боравка и програма покривени су од стране Словеније. Министарство образовања, науке и спорта Словеније је покрило трошкове боравка и програма. Донатори су делимично покрили трошкове пута: Словенске, Хрватске, Српске и БиХ Железнице су покриле трошкове превоза  возом, а превоз аутобусом од железничке станице Љубљана до Толмина је покрило Друштво за осигурање Триглав и Меркатор.

Слике можете погледати у галерији слика у албуму Толмин-школа у природи

IMG_20150223_120047

Први дан пролећа, први час у природи

Ученици млађих разреда су традиционално, први час првог дана пролећа, провели у природи.

img_0005