Школа у природи

Реализатор програма школа у природи за ученике из школа са поплављених подручја је ЦЧОД (центер шолских ин обшолских дејавности). У пројекат је укључено 500 ученика из Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије распоређених у 10 термина од месеца новембра до месеца јуна.

У термину од понедељка 22. фебруара до петка 27. фебруара 2015. године у дому ЦШОД Соча у Толмину боравило је и 24 ученика наше школе као и 25 ученика основне школе “Владика Николај Велимировић“. Обе групе ученика пратило је по два наставника. Учешће у програму за ученике и њихове наставнике било је бесплатно.

Ученици су упознали околину и знаменитости у том подручју као што је клисура Толмин, река Соча, Толмински музеј, Триглавски народни парк, тврђава Козлов роб, Аустро-угарско гробље и Немачка костурница из Првог светског рата. Учествовали су у спортским активностима као што су пузање, стрељаштво са луком, орјентација. Програм је интерактиван и организован током целог дана и укључује активности социјализације, активности за развијање комуникацијских вештина и самосталности.

У исто време у дому ЦШОД Соча боравили су и ученици из Словеније. Дружење учесника током активности и слободног времена је била идеална прилика да једни друге упознају и да се развију пријатељства и међусобна повезаност и за будућност.

Све три школе су припремиле кратке презентације својих школа и места из којих су дошле.

Укупни трошкови боравка и програма покривени су од стране Словеније. Министарство образовања, науке и спорта Словеније је покрило трошкове боравка и програма. Донатори су делимично покрили трошкове пута: Словенске, Хрватске, Српске и БиХ Железнице су покриле трошкове превоза  возом, а превоз аутобусом од железничке станице Љубљана до Толмина је покрило Друштво за осигурање Триглав и Меркатор.

Слике можете погледати у галерији слика у албуму Толмин-школа у природи

IMG_20150223_120047