Category Archives: Педагошко психолошки кутак

Међународни дан математике

На данашњи дан се слави математика и њена суштинска улога у свакодневном животу.

На предлог Међународне математичке уније (International Mathematical Union, IMU), 40. Генерална скупштина UNESCO-а одлучила је да прогласи 14. март (Pi-Day) за Међународни дан математике (International Day of Mathematics, IDM). 14. март је у многим земљама већ познат као дан броја ПИ, назван по важном броју π, однос између обима и пречника круга и приближно је једнак 3,14. Прослава Међународног дана математике није везана само за број Пи, већ укључује више тема из математике.
Сваке године се представљају нове теме подстакнуте маштом и креативношћу, које нам откривају везу између математике и свих других свера живота.

Тема за 2021. годину је Математика за бољи свет.

ИДМ веб страница је главно средиште Међународног дана математике, на веб страници: idm314.org 

Сав материјал који се пружа путем веб странице биће под отвореном лиценцом, што значи да се може слободно делити, преводити и прилагођавати.

На фотографији која је пред вама имате прилику да сазнате неке нове и занимљиве ствари и да уживате у математици. А са вашим учитељима и наставницима математике обележите овај дан неком од активности (израда презентације, паноа, украсите ваш број ПИ и организујте изложбу са вашим радовима, слажите танграм…).

Pi

Medjunarodni dan matematike - D. Maksimović

 

Платформа за превенцију и заштиту од насиља у школама у Србији – Чувам те

Поштовани ученици, родитељи и наставници,

обавештавамо вас да је почела са радом национална платформа за превенцију и заштиту од насиља у школама у Србији под називом  „Чувам те“ (https://www.cuvamte.gov.rs/).

На њој се налазе сегменти који се односе на информисање и едукацију за све интересне групе. Можете пронаћи информације о облицима насиља, препознавању и поступању у случајевима насиља, злостављања и занемаривања као и различите   едукативне материјале из области превенције и заштите од насиља. Такође имате могућност похађања обука које су постављене на платформи. Само заједничким радом и трудом можемо допринети стварању безбедног и здравог окружења за раст и развој наших ученика.

cuvam_te

ТРИПУТ РАЗМИСЛИ ЈЕДНОМ ЕНТЕР – ПРЕВЕНЦИЈА ДИГИТАЛНОГ НАСИЉА

Едукативна радионица за ученике петог разреда у оквиру обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља

У овонедељном духу обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља у нашој школи, психолог школе је са ученицима петог разреда реализовала едукативну радионицу са циљем превенције дигиталног насиља.

Ученици су имали прилику да сазнају зашто се Дан розих мајица баш тако зове и обележава, као и да се упознају са тим шта је дигитално насиље и како да сачувају своју безбедност на интернету.

РЕКЛИ СМО НЕ НАСИЉУ, А ТИ?

У оквиру обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља, ученици шестог разреда дали свој допринос писањем литерарних радова на теме:

-          Разлике су добродошле

-          Разлике нас чине сличним

-          Ни у чему што нам се дешава нисмо сами (И.Андрић)

-          Рекли смо не насиљу

-          Обукли смо ружичасту мајицу

-          Поштујем другаре да би другари поштовали мене

-          Насиље престаје овдe

 Свим ученицима се захваљујемо на учешћу

            Погледајте неке од бројних ученичких радова!

 

 

РАДУЈМО СЕ ДРУГУ СВОМЕ

У нашој школи се наставља обележавање Међународног дана борбе против вршњачког насиља.

Ученици другог разреда дали су свој допринос у обележавању овог важног дана. Осмислили су своје розе мајице, украшене порукама пријатељства, љубави, толеранције, прихватања, нежности, среће…

Међународни дан розих мајица

Педагошко психолошка служба је припремила интерактивну презентацију. Кликом на линкове можете погледати кратак филм, правила понашања у ситуацији насиља и проверити своје знање кроз квиз.

sl.2

Међународни дан розих мајица

МОЈА ЗВЕЗДА СИГУРНОСТИ

Ученици првог разреда дали су свој допринос у обележавању Дана розих мајица. На почетку школовања веома је важно да ученици знају како и од кога треба да потраже помоћ и подршку, ако доживљавају неку непријатност у школи или наиђу на проблем и потешкоће. Неопходно је и да промовишемо адекватне социјалне вештине као подршку одолевању притиску групе.

У сарадњи учитељица првог разреда и психолога школе, ученици првог разреда су припремили своје звезде сигурности у школи и на тај начин означили шта и/или ко им је заштита, подршка, ослонац кад им је тешко или се не осећају добро у школи.

 

 

 

Обележавање Међународног дана борбе против вршњачког насиља

Ова недеља у нашој школи посвећена је обележавању Међународног дана борбе против вршњачког насиља. Овај важан дан обележава се 24. фебруара 2021. године, као и сваке године последње среде у фебруару, под називом „Дан розих мајицаˮ.

Током недеље биће реализоване различите активности посвећене ученицима, родитељима и наставницима у духу дана розих мајица.

Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес Мек Нил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака.

Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке.

Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.

sl

Међународни дан загрљаја

Данашњи дан је у календару „светских празника“  забележен као Дан загрљаја, а озваничен је 1986. године у Мичигену.  Како нас је епидемија Корона вирусом присилила да се дистанцирамо и водимо рачуна о безбедности, ЗАГРЉАЈ је постао преко потребан. Кроз ову интерактивну фотографију смо желели да вас подсетимо на овај дан и значај који ЗАГРЉАЈ има за сваког од нас.

Кликом на срце, открићете шта све загрљаји лепо раде нашем телу и уму, које су то врсте загрљаја и уживати уз песму Здравка Чолића.

Ставите маску и загрлите своје најмилије. 

Ваш педагог,

Марија Савић

Zagrljaj_Desanka