Category Archives: Примена ИКТ у настави

Code Week 2017.

Наша школа је и ове године учествовала у Европској недељи програмирања, односно кодирања, која је реализована од9. до 20. октобра 2017. године.

На позив Министарства просвете, науке и технолошког развоја, наша школа је и ове године учествовала у обележавању Европске недеље програмирања.

Недеља програмирања (Code Week) je Европскa иницијативa коју су 2013. године покренули млади саветници европске дигиталне агенде, са циљем да се програмирање учини видљивијим и доступнијим свим грађанима и да им се приближе програмирање, информатичка знања и вештине.

Наставници наше школе, који су учествовали у овом пројекту, одлучили су да ове године за потебе кодирања користе мБот роботе, који су добијени као донација од Фондације Фонд Б92, преко пројекта Битка за знање. Наставници су настојали да анимирају што већи број ученика да у недељи кодирања у контакту са роботима и програмом за кодирање Мблок освесте потребу за учењем програмских језика и паметном употребом нових технологија.

Ученици су упознати са значајем манифестације „Европска недеља кодирања“, начинима како се обележава, дигиталним вештинама, укључујући и програмирање за различите циљне групе и о потреби да се програмирање изучава у основној школи.

Реализоване су радионице у којима су ученици кроз игру у програму мБлок самостално креирали програме за кретање мБот робота. Представљен им је и програм Скреч, и објашњено да је мБлок Скречов програм који има  додатну могућност за програмирање мБот робота.

У реализацији ове манифестације учествовали су ученици петог, седмог и осмог разреда, наставници Биљана Арсенић, Зоран Вићентијевић, Ивана Пецикоза и Снежана Јовановић. Једној од радионица присуствовала је и Миланка Марковић, одељењски старешина одељења 5-1.

У обележавању Недеље програмирања ове године учествовало је 56 земаља, а из Србија је пријавила 303 догађаја. У Ваљеву поред наше школе Недеља програмирања обележена је и у ОШ “Нада Пурић“. По броју пријављених догађаја Србија је на седмом месту.

Имајући у виду да је неколико ученика у претходном периоду учествовало на онлајн и офлајн обукама програмирања може се сматрати да је прошлогодишња манифестација уродила плодом. Очекујемо да ће се број ученика заинтересованих за програмирање сваке године повећавати.

 

Фотографије можете погледати у албуму Code Week 2017.

 

Битка за знање

У основној школи “Нада Пурић“ одржана је обука за стручно усавршавање   наставника,  за коришћење mBot робота, уз помоћ којих ће њихови ђаци у својим школама учити основе кодирања и програмирања.

image-0-02-05-275753fbf0b5c5ae5d32407a554c455dc5cb091818044bb612c5bd2e4c978238-V

Радионице су организоване за наставници из Ваљева, Лознице и Осечине, који су своју школу пријавили за учешће у акцији КОДиграње.

Акција КОДиграње део је ширег програма Битка за знање, а за циљ има да програмирање – најтраженије и најперспективније занимање, уведе у основне школе на начин на који је прилагођен деци.

Предавачи током ових једнодневних курсева били су програмери из Центра за креативно  размишљање Кликер, који су наставницима најпре објаснили како да робота склопе, а затим им показали како функционише платформа на којој се роботи програмирају. Одмах по завршетку предавања, наставницима који су се добровољно пријавили, а који су од стране своје школе овлашћени да воде акцију унутар своје установе и да раде програмирање са ученицима, уручено је по 5 робота који су донација за њихову школу. У наредним данима, ови наставници увешће своје ђаке у свет програмирања, а знања и вештине које буду стекли у предстојећем периоду имаће прилику да покажу и на такмичењу. Лига КОДиграња до краја ове школске године биће организована у три фазе – средином априла, средином маја и у јуну када ће бити одржано велико финале. Три најуспешнија ученичка тима за своју школу освојиће модеру ИТ опрему која ће допринети да знања подигну на још виши ниво.

Догађај је медијски испратила Телевизија Ваљево ПЛУС.

Europe Code Week 2016.

На позив Министарства просвете, науке и технолошког развоја, наша школа је први пут учествовала у обележавању Европске недеље програмирања.

Недеља програмирања (Code Week) je Европскa иницијативa коју су 2013. године покренули млади саветници европске дигиталне агенде, са циљем да се програмирање учини видљивијим и доступнијим свим грађанима и да им се приближе програмирање, информатичка знања и вештине

Ове године у обележавању недеље програмирања учествује 60 земаља. У Србији је пријављено 135 догађаја. У нашем граду 8 догађаја, 4 на Високој пословној школи, а 4 догађаја у нашој школи.

01

У понедељак 17. октобра су реализована два догађаја: Учење кроз игру и Примена Virtual Labs Electricity у настави.

Први догађај је са ученицима VII-4 i VII-3 реализовала наставница информатике и рачунарства Снежана Јовановић. Ученици су кроз радионице имали прилику да самостално креирају слагалицу применом алата Jigsaw Planet.

05

Други догађај је са ученицима VII-4 реализовала наставница техничког и информатичког образовања Биљана Арсенић. Ученици су кроз радионице имали прилику да самостално креирају струјна кола коришћењем рачунарског софтвера Virtual Labs Electricity.

 23

У четвртак 20. октобра трећи догађај је реализовала наставница математике Ивана Пецикоза, са ученицима петог и шестог разреда.  Кроз презентацију и једноставније примере ученицима је представљен концепт објектно-орјентисаног програмирања кроз програмски језик Delphi.

20161020_124212

У петак 21. октобра четврти догађај реализовао је Драган Тороман, руководилац програма Рачунарство у Истраживачкој станици Петница.  Велики број ученика петог, шестог, седмог и осмог разреда у школској библиотеци имао је прилику да слуша о развоју рачунара од зареза на костима до модерних рачунара, рачунарима 80-их година прошлог века (8 битна револуција), рачунарима ZX Spectrum и домаћим рачунарима Галаксија. Такође су имали прилику да виде неке од ових рачунара.

20161021_120952

Поред ученика поменутих одељења догађајима су присуствовали психолог, педагог, библиотекар, наставници биологије, немачког језика, техничког и информатичког образовања и вероучитељ.

Прва радионица је реализована и са једним одељењем ученика млађих разреда на часу од играчке до рачунара.

slika0747

Остале слике можете погледати у албуму Code Week 2016.

Догађај је медијски испратила Телевизија Ваљево Плус.