Europe Code Week 2016.

На позив Министарства просвете, науке и технолошког развоја, наша школа је први пут учествовала у обележавању Европске недеље програмирања.

Недеља програмирања (Code Week) je Европскa иницијативa коју су 2013. године покренули млади саветници европске дигиталне агенде, са циљем да се програмирање учини видљивијим и доступнијим свим грађанима и да им се приближе програмирање, информатичка знања и вештине

Ове године у обележавању недеље програмирања учествује 60 земаља. У Србији је пријављено 135 догађаја. У нашем граду 8 догађаја, 4 на Високој пословној школи, а 4 догађаја у нашој школи.

01

У понедељак 17. октобра су реализована два догађаја: Учење кроз игру и Примена Virtual Labs Electricity у настави.

Први догађај је са ученицима VII-4 i VII-3 реализовала наставница информатике и рачунарства Снежана Јовановић. Ученици су кроз радионице имали прилику да самостално креирају слагалицу применом алата Jigsaw Planet.

05

Други догађај је са ученицима VII-4 реализовала наставница техничког и информатичког образовања Биљана Арсенић. Ученици су кроз радионице имали прилику да самостално креирају струјна кола коришћењем рачунарског софтвера Virtual Labs Electricity.

 23

У четвртак 20. октобра трећи догађај је реализовала наставница математике Ивана Пецикоза, са ученицима петог и шестог разреда.  Кроз презентацију и једноставније примере ученицима је представљен концепт објектно-орјентисаног програмирања кроз програмски језик Delphi.

20161020_124212

У петак 21. октобра четврти догађај реализовао је Драган Тороман, руководилац програма Рачунарство у Истраживачкој станици Петница.  Велики број ученика петог, шестог, седмог и осмог разреда у школској библиотеци имао је прилику да слуша о развоју рачунара од зареза на костима до модерних рачунара, рачунарима 80-их година прошлог века (8 битна револуција), рачунарима ZX Spectrum и домаћим рачунарима Галаксија. Такође су имали прилику да виде неке од ових рачунара.

20161021_120952

Поред ученика поменутих одељења догађајима су присуствовали психолог, педагог, библиотекар, наставници биологије, немачког језика, техничког и информатичког образовања и вероучитељ.

Прва радионица је реализована и са једним одељењем ученика млађих разреда на часу од играчке до рачунара.

slika0747

Остале слике можете погледати у албуму Code Week 2016.

Догађај је медијски испратила Телевизија Ваљево Плус.